De Linie wijn

Biologische wijn uit Made 

Nederlandse Wijn

De oudste wijnboer van Nederland maakt sinds 1977 een Nederlandse wijn; rode wijn en witte wijn; in een wijngaard in Made (gemeente Drimmelen) in Noord-Brabant; grenzend aan het waterrijke natuurpark De Biesbosch. Genaamd wijngaard DE LINIE. Marius van Stokkom is dus een pionier in wijnbouw.

 

Er wordt alleen van klassieke oude druivenrassen, zoals uit de Elzas, op duurzame wijze wijn gemaakt. Het betreft rassen zoals Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir.

 

De witte wijn heeft een duidelijk Frans karakter en wordt na de vinificatie geassembleerd uit meerdere druiventypen. Het merendeel van de Pinot Noir wordt bestemd voor de witte wijn, waardoor deze voller van kleur en smaak wordt. Zoals bij Blanc de Noir.

 

De rode wijn en rosé (soms) zijn echter cepagewijnen. 

 

Gewürztraminer

Riesling

Pinot Noir

Pinot Blanc

                                        

Milieuvriendelijk

De wijngaard ligt aan de zuidzijde van het dorp Made, beschut tegen de koude noorden winden. Er wordt milieuvriendelijk gewerkt door geen gebruik te maken van insecticiden, het snoeihout ter plekke te versnipperen en de gecomposteerde druivenpulp in de wijngaard als bemesting uit te strooien en groei van planten en bloemen tussen de rijen te bevorderen.

 

Onze Nederlandse wijn

Wijngaard "De Linie" vinifieert droge, fruitige, volle wijnen die een uitstekende afdronk hebben. Naast veel behaalde internationale zilveren medailles en zelfs een gouden, wordt er nu na een aantal jaren experimenteren ook een aangename volle On-Nederlandse rode Hollandse wijn gemaakt. 

 

Het maken van Hollandse wijnen in Noord-Brabant is niet alleen een kwestie van druiven telen en tijdig oogsten. Het begint natuurlijk met de juiste keuze van de druivenrassen, die het meest geschikt zijn op de terroir aldaar zoals hier in Made (o.a. grond, waterpeil, microklimaat e.d.) Om de juiste druivenrassen aan te planten, in een wijngaard in Nederland, kan alleen bepaald worden door het zelf uitproberen van zeer veel verschillende druivenrassen.

 

Een zeer belangrijk uitgangspunt voor een Nederlandse wijngaard is de keuze uit:

Klassieke Europese druivenrassen, met bekende wijnkwaliteiten of uit gemakkelijke hybride rassen die vaak een wijnvreemde geur en/of smaak hebben.

 

Als eenmaal de druivenoogst is gestart begint juist het gedeelte wat vaak onderschat wordt, namelijk het wijnmaken. Ook wel de vinificatie genoemd. Het is heel eenvoudig van zeer mooie druiven slechte wijn te maken. De kunst is om het tot een goed eindresultaat te brengen met wijn uit Nederland.

 

Zeer veel faktoren spelen hierbij een rol zoals; rijpheid,gezondheid, suiker- en zuurgehalte van de most, gistsoort keuze, vergistingstemperatuur, vergistingstijd, gistcontacttijd, soort vaten, schilcontacttijd en ga zo maar door. Iedere wijnboer heeft zo zijn eigen idee en/of voorkeur.
Dit is de verklaring waarom dezelfde druivenrassen per producent verschillende wijnen opleveren. En niet alleen met wijnen van Nederlandse wijngaarden.

 

Echter de belangrijkste faktor bij de vinificatie is: hygiëne.
Dit wordt met name onderschat door wijnmakers die zich niet in microbiologie hebben verdiept. Afstotende geuren en met name hoofdpijnwijn worden door micro-organismen (bacteriën en sommige gisten) veroorzaakt.

 

 

De wijn van De Linie heeft tijdens een internationaal concours in Berlijn met ruim 3.400 inzendingen een gouden medaille gewonnen! Dit is voor het eerst in de Nederlandse historie.
Jan van de Loo van de Voedsel en Waren Autoriteit in Eindhoven en Ton Kolsteeg (ex voorzitter Wijnacademie) zaten in de jury.

 

DE LINIE was de 1e Nederlandse wijn die de KLM in haar business-class schonk.
Na 3 jaren overtrof hun vraag de capaciteit van de wijngaard.

 


Vinologe en wijnschrijfster Karin van Leeuwenhoek omschrijft De Linie 2017 als volgt:

De witte 2017 is in ieder geval een schot in de roos, waarschijnlijk onze favoriet van de witte jaargangen tot nu toe! Veel fruit, aromatisch, kruidig en krakend frisse sappige zuren.

 

Karin Leeuwenhoek


 

 

Terug

^ Naar boven